Wat staat er op de agenda voor de komende maanden? Voor jou als rijksmedewerker lichten we enkele evenementen en opleidingen uit.

Hannah Arendt Podium over vrouwelijke denkers

Vrij met elkaar van gedachten wisselen met filosofische teksten als startpunt. Dat is het doel van het Hannah Arendt Podium voor alle collega’s bij de rijksoverheid. Het Hannah Arendt Podium is in het leven geroepen om stemmen van rijksambtenaren te laten klinken die tijdens de dagelijkse werkzaamheden niet of onvoldoende tot hun recht komen. Het podium moedigt rijksambtenaren aan om hun worstelingen of vragen te uiten. Van ‘hoe verhoud ik mij persoonlijk tot de opgave waaraan ik werk?’ tot ‘ik heb een indrukwekkende film gezien die mij aan het denken zet over mijn werk’. Allereerst bijt het podium zich vast in het thema activisme aan de hand van het boek ‘Het vuur van de vrijheid’ dat gaat over vier bijzondere denkers: Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Simone Weil en Ayn Rand.

 • Data: 8, 22 juni en 6 juli 2023
 • Tijd: 15.00 uur (met een inloop vanaf 14:45 uur) tot 17:00 uur.
 • Locatie: nog niet bekend (in ieder geval nabij Den Haag CS)
 • Aanmelden: Stuur een e-mail naar hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl.

Wil jij ook vrij denken binnen het Rijk? Bekijk de rijksportaalpagina voor meer informatie over de bijeenkomsten.

Kom naar het inspiratiefestival Hybride Werken

Hybride werken heeft de toekomst. Voor velen van ons bij het Rijk is het natuurlijk al geruime tijd onderdeel van het leven. De afgelopen jaren hebben we ontdekt welke werkvormen voor ons werken en wat we níet willen. Ben je bedrijfsvoeringsprofessional, dienstverlener of leidinggevende? Dan speel je een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van hybride werken. Kom ook op 29 juni naar DeFabrique in Utrecht naar het inspiratiefestival Hybride Werken. Het rijksprogramma Hybride Werken gaat graag met je in gesprek.

Het festival heeft als thema ‘Wat werkt voor ons?’ Het festival behandelt vragen als:

 • Wat hebben we nodig om van hybride werken een succes te maken?
 • Hoe blijven we in verbinding met elkaar?
 • En hoe houden we - met onze volle agenda’s - ook tijd voor experimenteren?

Er zijn lezingen van NRC-columnist Japke-d. Bouma, gedragsbioloog Patrick van Veen en organisatiefuturoloog Arjen Banach. Het Centre for People and Buildings deelt de laatste wetenschappelijke inzichten rond hybride werken. En je kunt rondneuzen op de inspiratiemarkt waar je de laatste informatie ontdekt over hybride werken bij de rijksoverheid. Als het om hybride werken gaat, hebben wij onze toekomst zelf in de hand. Werk jij mee aan de volgende fase? Meld je dan aan voor deze dag vol beleving, inspiratie, motivatie en ontmoeting.

Leer meer over informatiehuishouding

De Wet open overheid (Woo) maakt het nog belangrijker dat we onze informatie op orde hebben. Er kan immers altijd een verzoek komen van een burger of de Tweede Kamer om openheid van zaken te geven. Wil jij meer weten over hoe je informatie goed opslaat? Of ben je informatiebeheerder en wil je helder leren schrijven? Deze en nog veel meer trainingen over informatiehuishouding biedt het RDDI-Leerhuis (Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding) gratis aan alle rijksmedewerkers. Klassikaal op locatie of via een e-learning.

Data, tijd, locatie en aanmelden: ga naar de pagina van RDDI op Rijksportaal.

iBestuur-congres 2023 "De Verbeelding"

Het iBestuur-congres 2023 is dé gelegenheid voor i-bestuurders uit overheid, onderwijs, wetenschap en IT-sector om elkaar te ontmoeten voor debat. Het congres heeft als thema ‘De verbeelding’; deelnemers gaan onderzoeken hoe zij verbeeldingskracht gebruiken om nieuwe ideeën te ontwikkelen die waarde toevoegen voor burgers, bedrijven en de overheid. Daarbij worden zij uitgedaagd met een vernieuwde blik te kijken naar het inzetten van (digitale) oplossingen.

 • Datum: 13 september 2023
 • Locatie: Fokker Terminal Den Haag

Deelname aan iBestuur Congres 2023 is op uitnodiging. Heb je interesse en herken je je in de doelgroep? Vul het interesseformulier in.

Dag van de Bedrijfsvoering 2023

Zet vrijdag 13 oktober alvast in je agenda want dan is het de Dag van de Bedrijfsvoering. Het doel van deze dag is om van elkaar te leren en kennis en ervaring uit te wisselen om elkaar te versterken en grenzeloos samen te werken. Thema dit jaar is ‘Klaar voor de toekomst: wendbaar en waardenvol werken in de bedrijfsvoering’.

De Dag van de Bedrijfsvoering is bedoeld voor leden van interdepartementale commissies, managers, senior adviseurs en specialisten van ministeries en uitvoeringsorganisaties binnen het brede bedrijfsvoeringsdomein van de rijksoverheid. Het programma bevat plenaire sessies met inspirerende sprekers en leerzame workshops.

Dit jaar organiseert het Directoraat-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie (DGDOO) de Dag samen met gastorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 • Datum: 13 oktober 2023
 • Tijd: 9.30 uur tot 15.00 uur.
 • Locatie: Prinses Beatrixlaan 2 in Den Haag
 • Aanmelden: vanaf september. Informatie volgt.